izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

1 dygnsmarinerad lax!

Kategori: Fisk

En liknande variant som jag tidigare gjorde med fläskfilé har jag nu provat med lax!
 
 
Beräkna en laxfilé (portionsbit) per person.
 
Stek i panna med lite olja,ca 2 min på varje sida.
Sätt sedan in laxen i en smord form i ugnen ca 15 min på 175 C.
 
Under tiden gör du marinaden.
 
 
Till 4 laxfileér gick det åt:
 
1 dl olja
½ dl flytande honung
1 msk honung
Saft och rivet skal från 1 citron
Salt
Citronpeppar
 
Smaka av efter tycke och smak. Allting vispas ihop i en bunke.
 
 
 
Obs,sojan är med på bilden,men inte i marinaden :))
 
När laxen tas ut från ugnen lägger du den i en plastpåse medans laxen fortfarande är varm och häller marinaden över. Lägg gärna laxpåsen på något fat så det inte finns någon risk att det läcker :))
Laxen ska ligga och dra över natten. Vänd på påsen då och då så all lax får marineras.
 
 
Dagen efter,när det är dags att servera gjorde jag en potatisgratäng och en god blandsallad till.
Skär varje filé i 5-6 bitar,lägg upp på ett fat,häll marinaden över och garnera med tex citron och eller dill.
 
 
Bon apitit!!
 

God fisksoppa!

Kategori: Soppa

 
Ville prova och göra min egna fisksoppa och jag blev faktikst nöjd med resultatet.
 
Till ca 4 port
 
 
3 st morötter
1 st fänkål
2 st scharlottenlök
2 msk tomarpuré
4 msk hummerfond
1 st fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
ca 6 dl vatten
5 dl vispgrädde
Räkor (valfri mängd) Tog en burk
Lax eller annan valfri fisk ca 1 portionsbit per person
1 påse sugarsnaps
Salt och peppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
Dill
 
Börja med att grovhacka morötter,fänkål och lök.
Fräs med olja i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt tomatpurén,fonden,buljongtärning och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt vin och vatten,låt koka upp och låt vätskan försvinna till ungefär hälften.
Sila då av alla grönsaker och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Låt koka upp igen.
Tillsätt grädde och låt koka ihop till soppkonsistens.
Smaksätt med salt,peppar,basilika och timjan.
Skär fisken i små tärningar och häll i soppan. Låt småputtra i ca 5 min.
Lägg en skopa räkor och en näve sugarsnaps som du delat på hälften i en soppskål.
Häll soppan över räkor och sugarsnapsen,dekorera med dill!
 
Servera med auoli och hembakat bröd och gärna ett glas vitt!!! Suveränt gott!!
 
 

Hembakat örtbröd och aouli!

Kategori: Bak

Denna rätt gjorde vi i lördags och ja,det var ta mig tusan jäkligt gott!
Receptet på soppan hitta jag på själv,brödet är från kokboken och aoulin är grundrecept med lite egen touch!
Här kommer recept på bröd och auolin först!
 
Börja med brödet,eftersom det ska jäsas!
 
Detta blir till 3 bröd:
 
50 g jäst
6 dl vatten
25 g smör lr ½ dl olivolja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
 
Valfri fyllning.
Jag hade en fyllning till 2 av bröden gjord på :
1 kruka basilika
100 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
1 vitlökskyfta
 
Andra fyllningen hade jag ca 100 g gröna oliver
½ dl olivolja
2 tsk torkad timjan
 
Fyllningarna kan man variera och ha i vad man tycker om!
 
Fördela jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 g (fingervarmt). Tillsätt smör eller olja. Häll degvätskan över jästen och rör till den löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen väl. Låt jäsa under duk i 60 min.
Förbered fyllningarna under tiden och auolin.
 
Aoulin är en vitlöksmajonnäs som passar och ha som en klick i soppan eller att doppa brödet i.
 
Till en sats behövs:
 
2 äggulor
1½ olja
1-2 vitlöksklyftor
Någon droppa vitvinsvinäger
Salt och peppar
1 msk turkisk matyoghurt
 
Äggulorna lägg i en bunke och blandas med de pressade vitlöksklyftorna.
Oljan droppas i försiktigt samtidigt som du vispar med en visp när oljan droppas i bunken med äggulorna.
När det blivit en majonnäs droppar du i lite vinäger,tar yoghurten och smakar av med salt och peppar.
Ställ in i kylen.
 
Tillbaka till basilikafyllningen.:
Finhacka basilika fint. Blanda med rumsvarmt smör,salt och pressad vitlök.
 
 
Oliverna skär du i slantar.
 
Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel och bred på fyllning.
 
 
Rulla ihop,mjöla och vrid ändarna på rullen åt varit håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåtar ca 30 min med duk över.
Sätt ugnen på 250 C och sänk till 225 när du sätter in brödet.
Grädda i nedre delen av ugnen  20-25 min.