izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Currytorsk!!

Kategori: Fisk

Älskar och göra grytor.
Denna gång blev det torsk och curry som föll mig i smaken.
 
Börja med att hacka 1 gul lök och skiva  8-10 champinjoner. Fräs i gryta ett par minuter. Tillsätt sedan 5 dl grädde,fiskbuljong,salt,peppar,curry och några msk hummerfond. Låt koka ihop till en god gryta. Sätt under tiden på pastavatten (ris eller potatis funkar bra oxå).
Skär 1 pkt torsk i munsbitar.
 
Låt pastan koka och när det är 5 min kvar av koktiden lägger du i fisken och 2 dl ärtor i grytan. Låt småkoka.
TIllsätt mer kryddor eller grädde/mjölk om så behövs.

Servera grytan med spagettin. Har ni vitlöksmajonnäs eller aouli hemma så är en klick på grytan pricken över i,men den är minst lika god utan!
 
 
Supergott,jag lovar!!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Västerbottenspaj med romsås!

Kategori: Pajer

Somrig och god Midsommar mat!
 
 
 
Till en paj behövs:
 
100-125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
 
Blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt stå svalt i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 200 C och nagga degen med en gaffel innan du förgräddar pajskalet i 10 min i ugnen.
 
Fyllning:
2 ägg
2 dl vispgrädde
150-200 g riven västerbottensost
Lite salt och peppar
 
Under tiden pajskalet gräddas gör du iordning fyllningen.
Dela äggvita och äggula i 2 bunkar.
Blanda äggula med grädde och ost,blanda runt.
Vispa vitorna till vitt skum,som maräng.
Blanda försiktigt ner den vispade vitan i oströran och blanda om.
Krydda med lite salt och peppar.
Ta ut pajskalet efter 10 min och häll i fyllningen.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
 
Under tiden gör du iordning en romsås gjord på 2-3 dl gräddfil eller 2-3 dl cream fraiche och häller i en liten glasburk med röd stenbitsrom/kaviar. Blanda i en skål. Ha i lite kryddgrönt om så önskas och lite salt och peppar. Låt stå svalt i kylen.
 
Gör iordning en god grönsallad med valfria grönsaker i.
 
Låt pajen svalna en liten stund innan servering!!
 
Enjoy!!
 
 
 
 

Skaldjurspasta!!

Kategori: Fisk, Pasta

 
Jag hade fått tag på svart spagetti,så coolt! Hittade det i en te och kaffebutik i Kalmar.
Och för er nyfikna så kan jag berätta att anledningen till att spagettin blir svart är att man tar vätska från bläckfisken som gör att spagettin färgas svart.
Bestämde mig då för att göra en god skaldjurssås till detta.
 
Till 2-3 port
 
Hacka 1 scharlottenlök och fräs i olja på svag värme ett par minuter. Ca 1 dl vitt vin skulle jag velat ha i såsen,men hade ej hemma. Tillsätt vin och låt puttra ett par minuter. Tillsätt 2½ dl grädde samt 2 dl cream fraiche och ett pkt saffran. Droppa i 2 msk hummerfond och 1 msk tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka på svag värme.
Under tiden kokar du spagettin.
 
Marinera pilgrimsmusslor i en plastpåse med olivolja,timjan,pressad citronsaft och grillkrydda.
Stek sen i olja på medelvärme,ca 5 min på varje sida. Krydda med lite extra grillkrydda för färgens skull.
Hacka 100 g rökt lax och häll i såsen. Lämna 2 bitar till garnering. I med laxen i saffranssåsen.
 
Häll av pastan.
Lägg upp i djup tallrik. Häll såsen över. Lägg en klick med kräftstjärtar på pastan. Lägg dit pilgrimsmusslorna. dekorera med lax,citron och kryddgrönt,tex dill eller gräslök.
 
Enjoy!!