izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Fat Bastard!

Kategori:


Efter ytterligare en lyckad kväll på praktiken så kände jag ikväll för att unna mig ett glas rött. Denna gång föll jag för ett sydfranskt vin. 

Fat Bastard är ett vin gjort på enbart druvan Syrah. Vinet är tillverkat i södra Frankrike,Pays D'oc. Området är ett område där man gör mycket bulkviner. 
Just detta vin tycker jag får klart godkänt. Bara för att prislappen är låg,behöver inte smaken vara sämre :)

Denna charmige fransman är lättdrucken och flörtar med en vanilj,viol och lakritsdoft och bjuder på smaker såsom björnbär,plommon och choklad. 

Härligt god och passar utmärkt till en grillad köttbit,rotfrukter i ugn med härliga örter och kryddor samt en fyllig rödvinsås.

Enjoy! 



Saffransgrottor med hallon.

Kategori: Bak

Passar väl lämpligt till advent,eller hur?!

Saffransgrottor är spröda, små kakor med saffran och syltfyllning. Låt degen vila i kylen innan du bakar ut den så går det enklare. Rulla kakorna som små bollar och gör en grop i dem. Lägg en klick rårörda lingon eller hallon i dem. Gott!



Ingredienser:

Ett halvt g saffran
1 dl socker
4 & en halv dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
Portionsformar till mindre bröd
4 msk hallonsylt

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret (för 28 st). Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera. 
  3. Sätt formarna på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i bären.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler.

Hugg in!

Julgodis!

Kategori: Bak

Jag har börjat lite smått med julstöket här hemma och provade ett recept jag hittade hos en annan matbloggerska.
Istället för att göra vanlig knäck provade jag nu istället att göra vanlig kola och strö över nötter sen. Watch!



1 dl strösocker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde

Valfritt strössel. Jag tog hackade hasselnötter och sötmandel.

Koka ihop socker,sirap och grädde i en kastrull. Blanda med en trägaffel.
Låt koka på mellanvärme och rör inte om. 

Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov.
Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten. Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet.
Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och strössla över vad ni själva önskar. Skär sedan i skivor.