izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Köttbullar i tomatsås

Kategori: Pasta, Såser

Har ätit detta flera gånger och särskilt i USA,men har aldrig gjort det själv hemma i Sverige. För alla Italienälskare är detta ett måste.


Ingredienser till detta:

Ca 4-6 port

2 burkar krossade tomater 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
Olivolja
4 msk chilisås
Oregano
Basilika
Timjan
Salt
Svartpeppar
1 tsk socker
1 grönskansbuljong

800 g nötfärs
1 msk vetemjöl
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
Salt och örtkrydda
Smör/olja att steka i

Spagetti 

Börja med tomatsåsen. Ju längre den får koka,desto bättre. Finhacka lök och vitlök och fräs i oljan. Tillsätt sedan tomaterna,buljong,kryddor,socker och chilisås. Smaka av och låt koka på svag värme i 1-2 timmar. 
Rulla köttbullarna och stek gyllenbruna i stekpanna. När du lägger i spagettin i kokande vatten lägger du i köttbullarna i tomatsåsen och låt småputtra medan spagettin kokar.


Servera tomatsåsen med spagettin och toppa gärna med riven ost.


Enjoy!! 

Daimcheesecake

Kategori: Bak, Dessert

Detta recept har jag hittat på Jennysmatblogg. Suveränt god cheesecake. 

Ingredienser till denna:


Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad  - kokad i max 2 timmar

 Gör så här: 

Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. 



Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.



Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. 


Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

Här dekorerade jag även med lite färska jordgubbar. Galet gott asså!! 




Gazpacho

Kategori: Förrätt, Soppa, Vegetariskt

En kall,härlig soppa med mycket smak. 
Dagen till ära har vi ätit en trerätters och började då med en soppa till förrätt. 

Ingredienser till 8 port


1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
En och en halv gurka
4 burkar hela tomater
1 dl olivolja
3 msk sherry (manzanilla)
Salt och peppar

Börja med att finhacka lök och vitlök. Skär gurka och paprika i grova bitar.
Släng i alla grönsaker tillsammans med de hela tomaterna,samt oljan och sherry. Mixa alltihop i en blender. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt i några timmar innan servering. 
Serverade grisini med smak av rosmarin till soppan.


Dryckestips till detta:

Pazo Senorans

En albarino från området Rias Baixas i nordvästra Spanien. Hög syra,fräsch med smaker såsom persika och päron. Härlig kombo med smak av Spanien.