izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Twixkaka

Kategori: Bak

Baka något på höstlovet kanske? 

Denna kaka hittade jag på Jennys matblogg och..

Den är jättegod!!! 


Ingredienser till en kaka 20x30 cm form:

Botten:
4 dl vetemjöl
En halv dl strösocker
125 g smör

Kola:
175 g smör
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
En halv dl ljus sirap

Toppen:
200 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 C.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform (bakplåtspapper) på ca 20x30 cm och grädda i 20 min.


Rör ner sedan alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. (Kokar lätt över i en liten). Koka 40-50 min eller tills kolan är redo för kultestet,lagom segt.
Bred ut kolan över degen. Låt stå svalt.


Smält sedan chokladen över ett vattenbad alt på svag värme och bred sedan över kolafyllningen.


Låt stå svalt och skär sedan i bitar när kakan stelnat. 












Blomkålssoppa

Kategori: Soppa

Höst + Soppa = Sant


Soppa på hösten är ju bara så gott,håller ni inte med?? 

Ikväll fick det bli en soppa gjord på färsk blomkål som jag toppade med knaperstekt bacon och god olja.




Ingredienser till 4-6 port

1 blomkålshuvud
3 vitlöksklyftor
Olja
2 grönsaksbuljong 
1 liter vatten
1 dl grädde (välj lättgrädde för ett sundare alternativ)
1 lagerblad
Salt
Peppar
En god olivolja
Vit tryffelolja
1 pkt bacon
Gräslök

Finhacka vitlöken och fräs med olja i en kastrull tillsammans med blomkålen som delas i mindre bitar.
Tillsätt sedan vatten,buljong,lagerblad och kryddor. Låt koka upp och koka under lock på medelvärme tills blomkålen är mjuk.
 
Under tiden steker du bacon som du klippt i småbitar och låt sedan rinna av på hushållspapper.

När blomkålen är mjuk häller du hela kastrullens innehåll (minus lagerbladet) i en mixer och mixar soppan slät. Häll soppan tillbaka i kastrullen och tillsätt grädde. Krydda och smaka av soppan.

Servera soppan med den knaperstekta baconen och ringla över god olja och strö över lite gräslök.




Enjoy

BBQ-kycklingben med pilaffris & raita

Kategori: Kyckling, Såser




Någon mer än jag som gillar Indisk mat? 
Kyckling i god marinad,ris med mycket smak och grönsaker samt en god,fräsch kall sås. För god för att missa.

Ingredienser till 4 port


12 kycklingben
2 tsk malen ingefära
2 tsk chiliflakes
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor,pressade
2 msk flytande honung
3 msk soja
1 msk olja
3 msk sweetchilisås

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg kycklingbenen i en bytta och häll marinaden över (ej metallskål). Vänd ordentligt och låt stå i kylen minst 4 timmar,gärna över natten. 


Sätt på ugnsgrillen eller utegrillen. Grilla i 15-25 min tills de är genomstekta och har fin färg. Pensla gärna med marinaden under tillagningen och vänd på kycklingen emellanåt. Alltså,dom dofterna som kommer,oh boy ;)

Pilaffriset:


4 dl basmatiris
8 dl vatten
1 gul lök
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning 
Olja
1 tsk curry el gurkmejram
En halv tsk cayennepeppar
En knippe grön sparris
En halv röd paprika
1 dl sötmandel (grovt hackad) 
1 dl russin
Salt


Finhacka den gula löken och bryn i en kastrull tillsammans med riset. Krydda med curry,cayenne och salt. Låt fräsa på medelvärme några minuter. Tillsätt vattnet,buljongtärningen och lagerbladet. Låt koka upp,sänk till låg värme och lägg på locket. Låt riset koka 10 min och låt sedan riset stå i ca 10 min när det är klart.

Skär sparrisen i grövre bitar och finhacka paprikan. Fräs sparrisen i oljan i en panna. Tillsätt riset efter ca 5 min och låt fräsa med. Tillsätt sedan paprikan,mandeln och russinen. 
Smaka av och krydda om det behövs mer. 

Raita:


2 dl turkisk yoghurt
En tredjedels gurka
2 vitlöksklyftor 
1 msk flytande honung
En halv dl färsk koriander (klippt el grovhackad) 
Salt
Peppar

Finhacka gurkan och vitlöken och lägg i en skål tillsammans med yoghurten och honungen. Klipp ner koriandern och krydda med salt och peppar. Smaka av och låt stå svalt medans du lagar riset och kycklingen. 

Servera BBQ-kycklingen med pilaffriset och den fräscha raitan. Pressa gärna limesaft över maten och är ni lika förtjusta i koriander som jag,så ös på med det gröna över maten. 



Enjoy!!

Dryckestips:
En krispig riesling med hög syra från ex Tyskland el varför inte Kung Fu Girl från producenten Charles Smith i Washington State  i USA.