izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

BBQ-kycklingben med pilaffris & raita

Kategori: Kyckling, Såser




Någon mer än jag som gillar Indisk mat? 
Kyckling i god marinad,ris med mycket smak och grönsaker samt en god,fräsch kall sås. För god för att missa.

Ingredienser till 4 port


12 kycklingben
2 tsk malen ingefära
2 tsk chiliflakes
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor,pressade
2 msk flytande honung
3 msk soja
1 msk olja
3 msk sweetchilisås

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg kycklingbenen i en bytta och häll marinaden över (ej metallskål). Vänd ordentligt och låt stå i kylen minst 4 timmar,gärna över natten. 


Sätt på ugnsgrillen eller utegrillen. Grilla i 15-25 min tills de är genomstekta och har fin färg. Pensla gärna med marinaden under tillagningen och vänd på kycklingen emellanåt. Alltså,dom dofterna som kommer,oh boy ;)

Pilaffriset:


4 dl basmatiris
8 dl vatten
1 gul lök
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning 
Olja
1 tsk curry el gurkmejram
En halv tsk cayennepeppar
En knippe grön sparris
En halv röd paprika
1 dl sötmandel (grovt hackad) 
1 dl russin
Salt


Finhacka den gula löken och bryn i en kastrull tillsammans med riset. Krydda med curry,cayenne och salt. Låt fräsa på medelvärme några minuter. Tillsätt vattnet,buljongtärningen och lagerbladet. Låt koka upp,sänk till låg värme och lägg på locket. Låt riset koka 10 min och låt sedan riset stå i ca 10 min när det är klart.

Skär sparrisen i grövre bitar och finhacka paprikan. Fräs sparrisen i oljan i en panna. Tillsätt riset efter ca 5 min och låt fräsa med. Tillsätt sedan paprikan,mandeln och russinen. 
Smaka av och krydda om det behövs mer. 

Raita:


2 dl turkisk yoghurt
En tredjedels gurka
2 vitlöksklyftor 
1 msk flytande honung
En halv dl färsk koriander (klippt el grovhackad) 
Salt
Peppar

Finhacka gurkan och vitlöken och lägg i en skål tillsammans med yoghurten och honungen. Klipp ner koriandern och krydda med salt och peppar. Smaka av och låt stå svalt medans du lagar riset och kycklingen. 

Servera BBQ-kycklingen med pilaffriset och den fräscha raitan. Pressa gärna limesaft över maten och är ni lika förtjusta i koriander som jag,så ös på med det gröna över maten. 



Enjoy!!

Dryckestips:
En krispig riesling med hög syra från ex Tyskland el varför inte Kung Fu Girl från producenten Charles Smith i Washington State  i USA.

Kommentera inlägget här: