izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Isabelles fisksoppa med ljuvlig saffransauoli

Kategori: Fisk, Soppa

Visst blir man sugen på varma,goda soppor såhär års?
Igår lyxade jag till det och köpte färsk fisk och räkor som skulle vara ingredienserna i min soppa.
Till detta blev det en hemmagjord saffransauoli och nybakat levainbröd från favoritbageriet Kamraternas.


Ingredienser till 4-6 port:

Olja
3 morötter
En halv purjolök
1 fänkål
4 msk hummerfond
1 liter vatten
20 räkor
Ca 300 g lax
Ca 300 g torsk
(Självklart går det bra med frusen,upptinad fisk oxå)
3 dl matlagningsgrädde
2 dl lätt cream fraiche
Salt
Svartpeppar
Basilika
Oregano
Timjan

Ingredienser till saffransauoli:



2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl olja
Salt
Peppar

Börja med auolin. Lägg äggulorna i en skål tillsammans med pressade vitlöksklyftor,saffran och vinäger. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du vispar såsen. Vispa till du får en tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt.



Nu är det dags att skala räkorna. Lägg räkorna i en skål och låt stå svalt. Spara räkskalen. Skär morötter,purjolök och fänkål i grova bitar och fräs tillsammans med räkskalen i en kastrull. 


Låt fräsa några minuter. Tillsätt sedan vatten och 2 msk hummerfond,salt och peppar. Låt koka under lock i ca 20 min. 
Under tiden skär du fisken i kuber. 
Efter ca 20 min silar du av soppan och häller tillbaka vätskan i en kastrull. Häll i grädde och cream fraiche. Låt koka upp och sedan småputtra. Smaka av med 2 msk hummerfond samt örtkryddorna.


Avslutningsvis lägger du i fisken och låt småputtra 5 min.

Lägg räkorna i botten på skålen och fyll på med den varma soppan. Servera med saffransauoli och gott bröd.



Enjoy! 
Kommentera inlägget här: