izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Pistagebullar med citronglasyr

Kategori: Bak

Hej på er. Här kommer jag med ett recept som får mig och tänka på sommaren. Hoppas den kommer snart till oss bara,på riktigt ;)

Ingredienser till 36 bullar:


150 g smör
1 msk kardemummakärnor (malen)
5 dl mjölk
En halv tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
50 g jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl
Ägg till pendling

Fyllning och glasyr:


100 g smör
300-400 g mandelmassa
Grön karamellfärg 
1 påse pistagenötter (grovt hackade)

3 dl florsocker
Saft och rivet skal från 1 citron

Börja med att smälta smör i en kastrull.
Stöt kardemummakärnor i en mortel (malen går bra oxå).
Blanda ner mjölk,salt,socker,kardemumma och ägg i smöret. Låt det bli fingervarmt. 
Finfördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör till jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Jäs under duk i 45 minuter. 
Gör iordning fyllningen under tiden. Riv mandelmassa i en skål och droppa i grön karamellfärg,ta lite i taget så det inte blir för grönt! Grovhacka pistagenötterna.

Efter 45 minuter delar du degen i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär kaka. Bred på rumsvarmt smör och den rivna mandelmassan samt pistagenötterna. 


Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i ca 18 bitar. Ställ dem på bakplåtspapper alt i pappersformar på en plåt. Jäs i 40 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 250 C. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 min.

När bullarna sedan svalnat blandar du ihop florsocker med skal och saft från en citron och ringlar över glasyren över bullarna!! 


Enjoy!!

Sommarsill

Kategori: Fisk

En fräsch och somrig sill,lagom till Midsommar :)


Ingredienser :

1 pkt 5-minuters sill
2 dl cream fraiche
Skal från 1 citron samt 1-2 msk citronsaft
1 burk stenbitsrom/röd caviar
2-3 msk frusen dill
Salt och peppar

Låt sillen rinna av i en sil. 
Blanda cream fraiche med stenbitsromen,rivet skal och saft från citronen och dill. Smaksätt med salt och peppar. Blanda sen i sillen och rör om.
Låt sedan stå i svalen 1-2 dygn.


Gjorde även en Västerbottenssill som ni hittar recept på längre ner i bloggen,kategori fisk.


Glad Midsommar på er!!! 

Inlagd sill

Kategori: Fisk

Lagom till Midsommar kommer jag med lite härliga recept. 
Klassik och god inlagd sill. Recept från Ica.


Ingredienser :

1 pkt 5-minuters sill
2 dl strösocker
1 och en halv dl vatten
En halv dl ättikssprit
2 tsk malen vitpeppar
2 tsk malen kryddpeppar (jag stötte hela korn i mortel)
5 st kryddnejlikor
1 lagerblad
1 rödlök

Koka upp vatten,socker,ättikssprit och alla kryddor i en kastrull och rör med en visp så allt socker löses upp. Låt svalna. Låt sillen rinna av i en sil. Skiva rödlöken i tunna skivor.
Varva sill och rödlök i en glasburk och tillsätt sedan vätskan/lagen när den svalnat. 
Låt stå svalt i 1-2 dygn.