izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Rödbetspaj

Kategori: Pajer, Vegetariskt

Rödbetan brukar oftast vara ett av tillbehören i en rätt,men i denna rätt får den vara huvudnumret. 
En fantastiskt god och framförallt smakrik paj som du gärna tar mer än 1 bit av.


Ingredienser:

150 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2-3 msk vatten

4 st färska rödbetor (ca 500 g)
Jag köper förkokta rödbetor,men det går självklart bra att koka rödbetor med skal (45 min) och sedan spola kallt & skala av
4 dl lagrad,riven ost
2 dl gräddfil
1 ägg
0,5 msk flytande honung
1 tsk torkad timjan
0,5 dl rostade solrosfrön
Salt & peppar
Färsk timjan eller färsk bladpersilja 

Börja med pajdegen. Tärna det rumsvarma smöret och blanda ihop med mjölet,havregrynen och vattnet. Tryck ut i en pajform (24 cm) eller en avlång form 3x10 cm och nagga degen med en gaffel och låt stå i kylen minst 30 min.
Under tiden sätter du på ugnen på 200 C och gör iordning fyllningen.
Skär rödbetorna i tunna skivor. Ett tips är att lägga bakplåtspapper på skärbrädan när ni ska skiva rödbetorna,annars kan det lätt ta färg.

Blanda ihop den rivna osten,gräddfilen,ägget,kryddor och honung i en skål.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Ta sedan ut pajskalet och fyll den med de skurna rödbetorna och häll sedan över ostfyllningen.




Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 min.
Rosta solrosfröna i en torr panna till det doftar gott och får fin färg.
Låt gärna pajen svalna av några minuter innan servering. Strö solrosfröna över pajen. 


Servera pajen med en fräsch sallad.
Garnera gärna med timjan eller bladpersilja!


Muuuuums!! 

Maderiasås

Kategori: Såser

Hej på er.
Här kommer jag med ett galet gott recept på kanske den godaste såsen,någonsin! 
Passar utmärkt till en god köttbit,nöt,fläsk,oxe. U choose!


Ingredienser:

5 msk smör 
2 st sharlottenlök
2 msk vetemjöl
1 tsk strösocker
1,5 dl rött vin
2,5 dl Maderiavin
1 msk soja
1 msk koncentrerad kalvfond plus 2 msk vatten
Salt & vitpeppar

Börja med att hacka löken fint och bryn sedan i hälften av smöret tillsammans med mjöl och socker i en kastrull med höga kanter. Låt det bryna på medelvärme till det börjar dofta karamell . Tillsätt sedan rött vin och 2 dl Maderiavin samt soja och kalvfond med vatten. Låt småkoka och reducera ner i ca 15-20 min. Sila sedan av såsen så all lök försvinner. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt 0,5 dl Maderiavin,resten av smöret och smaka av med salt och peppar.
Vill man så kan man ha i en skvätt grädde. (Jag skippade det).
Helt sagolikt god sås som slickades bort på tallrikarna! 


Enjoy!! 

Kokosbollar

Kategori: Bak, Dessert

Vi fortsätter på det hälsosamma temat och här bjuder jag på ett recept helt fritt från smör,gluten,laktos och socker.
Med andra ord,ett fikabröd du kan äta med gott samvete.


Ingredienser till 10-15 bollar:

1+1 dl kokos 
1 dl torkade dadlar (utan kärnor)
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver (jag körde på vaniljsocker här hemma)
En skvätt vatten

Mixa alla ingredienser utom 1 dl kokos i en matberedare/mixer.
Rulla till små bollar i resten av kokosen.
Låt stå svalt.