izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Potatisgratäng med päron & gorgonzola

Kategori: Potatis

A combination from heaven! 

I helgen gjorde jag en fantastisk middag som bestod av oxfilé,maderiasås,ugnsbakade tomater och så denna fantastiska gratäng. Så underbart krämig,salt och alldeles underbar. 


Ingredienser: 

Jag gjorde till 4 små portionsformar.
Gör ni en stor gratäng så kan ni dubbla mängden.

Olja till formen
8 st mellanstora potatisar
2 st sharlottenlök
1 fast päron
100 g gorgonzola
3 dl grädde (önskas mer vätska så släng i 0,5-1 dl mer grädde el mjölk) 
Salt
Svartpeppar
1 dl riven,lagrad ost (Allerum präst) 

Sätt ugnen på 200 C.
Skala och skär potatis och päron i tunna skivor. Finhacka löken och skär gorgonzolan i små bitar.
Smörj formarna med olja. Varva formarna med potatis,päron,lök och gorgonzola i två omgångar.


Avsluta med potatis.
Blanda ihop grädde och kryddor och häll försiktigt i varje form så den får ordentligt med vätska i sig. Fyll ca 2/3 av formen.
Toppa med riven ost. 
Ställ formarna på en ugnsplåt.


Låt stå i mitten av ugnen i ca 20 min.
Så fort gratängen börjar få färg så sänker du gratängen till nedersta delen av ugnen så osten inte blir bränd. 
Låt formarna stå i ytterligare 20 min till eller till gratängerna är klara. Enklast är att prova med en potatissticka för att känna om gratängen är helt klar och potatisen är mjuk rakt igenom. 

Smaklig måltid!


Enjoy! 
Kommentera inlägget här: