izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Kolapaj med pecannötter

Kategori: Bak, Dessert, Pajer

Supegod och väldigt söt paj. Inget för er som vill dra in på sockret ;) 
Receptet kommer från Leila.

Ingredienser:



1 sats mördeg:

75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 ägg
1 tsk kallt vatten

Nyp ihop tärnat,kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. 

Fyllning:

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
En halv dl farinsocker
2 msk honung
1 och en halv dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör

2 nävar pecannötter

Sätt ugnen på 175 C.
Nagga degen med en gaffel och förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme.


Prova med kulprov om kolan är färdig,rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen.


Fyll pajskalet med kolasmet,strö över hela pecannötter och låt stelna i kyl.


Dryckestips till detta:


Alambre:
Sött vin från Portugal,från producenten José Maria de Fonseca,som ligger till i en liten stad som heter Setubal,söder om Lissabon.
Vinet är gjort på druvan Moscatel och just detta vin har lagrats på ekfat i minst tio år och ger en fantastiskt härlig nötig och Knäckig smak. 
Kommentera inlägget här: