Saffransgrottor med hallon.
Kategori: Bak
Saffransgrottor är spröda, små kakor med saffran och syltfyllning. Låt degen vila i kylen innan du bakar ut den så går det enklare. Rulla kakorna som små bollar och gör en grop i dem. Lägg en klick rårörda lingon eller hallon i dem. Gott!
Ingredienser:
Ett halvt g saffran
1 dl socker
4 & en halv dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
Portionsformar till mindre bröd
4 msk hallonsylt
- Sätt ugnen på 200°C.
- Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret (för 28 st). Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera.
- Sätt formarna på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i bären.
- Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler.
Hugg in!