izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Torskrygg och ljummen gurksallad med äggkräm,svamp och crunch!

Kategori: Fisk

Lördagens middag hemma var bland de godaste jag ätit. Förväntningarna var höga och smakerna var alldeles förträffliga,äntligen!! Hade även hittat ett gott chardonnay till detta! 



Till 4 port
4 bitar torskrygg a 140 g/styck
Smör
Salt & peppar

Rimningslag
25 g salt (drygt en msk) 
1 l vatten

Ljummen gurksallad
2 gurkor
2 dl vatten
1 dl socker 
En halv dl ättika
1 dl hackad dill

Äggkräm
3 äggulor
En halv dl cream fraîche
2 msk grädde
25 g rumsvarmt smör
5 droppar citronsaft
Salt
Muskot

(För oss som gillar mkt sås och kanske några bitar potatis till maten,så gör mer av äggkrämen,den är sååå god)

Kavringscrunch
4 skivor kavring
2 msk smält smör
2 msk rapsolja

Servering
Kantareller
Smör
Salt & peppar
Dill

Vispa ihop lagen i en bunke och slå den sedan över fisken. Låt sedan fisken stå och dra i lagen i rumstemperatur i 45 min. 


Sätt sedan ugnen på 175 C. Torka av fisken och lägg den i en smörad ugnssäker form,salta och peppra. Baka i ugnen tills fisken nått 55 C i innertemperatur,ca 10 min. 

Ljummen gurksallad 
Skala gurkorna,dela dem på längden och ta ur kärnorna. Skär gurkorna i trekanter. Koka upp vatten,socker och ättika och slå vätskan över gurkbitarna. Hacka dillen och vänd ner den i gurkblandningen.

Äggkräm
Blanda alla ingredienser utom smör i en kastrull. Värn krämen under omrörning tills den tjocknat. Låt krämen svalna något och vispa sedan ner smöret i små kuber,lite i taget. 

Kavringscrunch
Sätt ugnen på 200 C. Skär bort kanterna på brödet. Smula ner brödet på en bakplåtpappersklädd plåt. Slå över det smälta smöret samt olja. Rosta kavringen i ca 10 min. Rör om då och då så att smulorna blir jämt gräddade. 

Servering
Stek kantarellerna i smör tills de blivit gyllene. Salta och peppra. Klicka ut äggkrämen på tallrikar. Lägg på fisken,toppa med gurksallad,kantareller och kavringscrunch. Avsluta med rikliga mängder nyplockad dill!! 
Gärna kokt potatis för er som vill. 




Lite pyssligt och tar lite tid,men det är väl det som är mysigt på en lördagkväll? I love it!! 

Till detta drack vi en Chardonnay,Bonterra,från Kalifornien som jag hade dekanterat och låtit stå framme i ca 20 min. 



Passade alldeles ypperligt till denna rätt. Tänk er smaker som tropiska frukter såsom ananas och passionfrukt,vanilj från ekfaten men ändå med en härlig fräschör. So good!!! 

Vi avslutade kvällen med ett glas Asti Cinzano,från Italien. Sött,mousserande som passar perfekt efter maten! Blev även en liten chokladbit från Lindt som slank in i gommen. Sen var vi mätta och belåtna vill jag lova!! 



Kommentera inlägget här: