izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Långkok på högrev

Kategori: Kött, Vin & Öl

Högrev som fått götta till sig rejält i ugnen på låg värme i många timmar. Köttet blir så mört att det faller isär. Låter det gott?! Då bara måste ni prova detta. 

I grundreceptet ska det vara oxkinder,men här hemma fick det bli högrev istället. Har följt originalrecepet nästan,med min egna lilla twist.


Ingredienser till 4 port:

4 oxkinder a 200 g (högrev går lika bra)
Jag hade 1,3 kg och ökade ingredienserna något i mängd 
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
1 morot
1 selleristjälk
3 vitlöksklyftor
3 sharlottenlökar
1 tsk mortlade fänkålsfrön
5 dl rödvin (jag hade en hel flaska 7,5 dl)
Plus 5 dl extra för marinering kvällen innan
4 kvistar rosmarin
2 msk tomatpure 
1 msk koncentrerad oxfond
3 dl portvin
1 tsk råsocker
3 msk smör

Till servering:
Potatismos
Kokta haricot verts
100 g tärnad bacon eller pancetta
Färska örter såsom bladpersilja och timjan

Börja med att putsa köttet och skära i lagom portionsbitar. Lägg sedan köttet i en bytta och häll över 5 dl rött vin och låt stå i kylen över natten.


Dagen efter,börja tidigt eftersom detta tar sina timmar.

Sätt ugnen på 100-125 C.
Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor gryta.
Skala moroten och tärna den och selleristjälkarna. Skala och hacka lök och vitlök fint. 



Fräs grönsakerna tillsammans med fänkålsfröna i stekpannan i lite olja på medelvärme i ca 5 min. Lägg dem i grytan. 


Blanda rödvinet (nytt rödvin,inte det som köttet marinerats i) med rosmarin,tomatpure och oxfond och häll över köttet och grönsakerna.


Ställ in grytan och låt köttet bakas i 6-8 timmar tills de är helt mjuka. Ta upp dem försiktigt.


Tillsätt portvinet och reducera såsen till hälften. Smaka av med socker och ev salt. Vispa ner smöret vid servering. 


Servera köttet tillsammans med haricot verts,stekt fläsk och hemmagjort potatismos.


Till detta fanns det två olika mörka lager,en italiensk och en tjeckisk. Smaker som knäckebröd,mörk sirap och lite smörkola.

Det serverades även ett Australiensiskt rött vin med en GSM blend. Torrt,fruktigt och smakrikt med bla toner av hallon,björnbär,peppar,choklad och lakrits.
Även ett rött,sydfranskt vin från Crozes Hermitage där vi även hittar smaker som hallon,vitpeppar,rosmarin och lagerblad. 

Smaker som du hittar i grytan,peppar,rosmarin,fänkål,är även smaker som du hittar i vinerna.
Även ölen som var mörk och mustig passade ihop med smakerna och kryddorna i maten. 
Fantastisk smakkombination!!

Enjoy!! 
Kommentera inlägget här: