izzysmatblogg.blogg.se

hittarecept.se

Gratinerad fransk löksoppa

Kategori: Soppa

Så mycket smak i denna enkla,men ändå festliga rätt! 

Receptet har jag tagit från Daniel Lakatosz som skriver i Elle Mat & Vin. Sen har jag gjort om den lite till min egna. 


Ingredienser:


4 port

3 gula lökar
1 msk rapsolja
20 g smör
1 1/2 dl vitt torrt vin
1/2 kruka timjan
1/2 kruka rosmarin
1 liter kokhett vatten
1 dl koncentrerad oxfond
1/2 dl konjak (jag uteslöt detta då vi ej hade hemma)
Salt
Svartpeppar

4 skivor surdegsbröd
50 g smör
1 vitlöksklyfta

180 g gruyere el comté 

Gör såhär:

Fräs tunt skivad lök till soppan mjuk och gyllenbrun i olja och smör i en kastrull. Häll i vin,rör om ordentligt och låt sjuda 5 minuter. 


Knyt ihop örterna med bindgarn till en bukett. Lägg buketten i kastrullen tillsammans med vatten,fond och konjak och låt sjuda 30 minuter utan lock.



Smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten om soppans smak är för intensiv.

Värm ugnen till 250 C. Stek brödskivorna i smör på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Gnid in brödet med vitlök.


Häll löksoppa i 4 små ugnssäkra formar,grytor eller tallrikar. Lägg på de smörstekta brödskivorna och riv över mycket ost. 



Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. Servera direkt! 



Kommentera inlägget här: